Tips tegen hitte

De zomers worden steeds warmer. Door klimaatverandering zijn er steeds vaker extremen. Regen, maar ook hele warme dagen. Dat kan bij mens en dier 'hittestress' opleveren. Je kunt 'je warmte' niet meer kwijt. Wat kunt u doen om de hitte in huis zoveel mogelijk te beperken? Hieronder geven wij u een aantal tips.

Lees meer over


Ventileren

Tuinonderhoud

Ventileren
's Ochtends 's avonds is het een stuk koeler dan overdag. Zet daarom op warme dagen in de vroege en late uurtjes ramen en deuren tegenover elkaar open. Zo kan het lekker doorwaaien.

Zet ventilatieroosters open of ramen op een kier. Maar hoe warm het ook is, houd altijd rekening met inbrekers.

Warme lucht stijgt op. Zorg er dus voor, dat het ook weg kan door bijvoorbeeld een zolderraam open te zetten. Slaapt u in een hoogslaper of op een warme zolder? Kijk dan of u uw matras tijdelijk een stukje lager kunt leggen. Dit scheelt aanzienlijk.

Heeft uw huis mechanische ventilatie? Zet dan de ventilatie in de keuken en de badkamer aan.
Houd zonneschijn tegen

Heeft u een zonnescherm of rolluiken? Doe ze overdag naar beneden. Zonwering aan de buitenkant van de woning werkt het beste tegen hitte. Denk aan de Zuid-Europese huizen met hun houten luiken.

Maar ook met het dichtdoen van gordijnen, rolgordijnen, lamellen of shutters, houdt u het zonnetje buiten.

Heeft u geen zonnescherm, maar wel een grote tuinparasol? Daarmee kunt u ook schaduw op de gevel en de ramen creëren.

Meer groen buiten

Met natuurlijke beschutting zorgt u voor een koeler huis. Met planten voor de muur of struik of boom voor uw huis, zorgt u voor schaduw. Een boom houdt uw huis 's zomers koel en laat in de winter het zonlicht door. Denk bijvoorbeeld aan leibomen voor het raam. Houdt u er wel rekening mee dat bomen minimaal op drie meter van het huis of de schuur moeten staan en twee meter vanaf de erfgrens. Ook zijn niet alle bomen geschikt voor een tuin. Geschikte bomen, door hun vorm, zijn onder andere leibomen of bolbomen.

Aarzelt u over uw keuze? Neem gerust contact met ons op.

Tegels houden hitte vast
Tegels en bestrating rondom het huis houden hitte lang vast. Probeer dus om in een tuin zo min mogelijk harde bestrating aan te brengen. Dat is gelijk ook handig voor het afvoeren van (veel) regenwater en het bevorderen van de biodiversiteit.

Breng bijvoorbeeld borders en gras in uw tuin aan. Zo bent u voorbereid op een volgende warme zomer, helpt u mee in de klimaat vraagstukken als wateroverlast en helpt u de natuur. Drie keer winst voor uzelf en de wereld om u heen!

Zet apparaten uit

Lampen, stofzuigers, televisies, ovens en laptops warmen op bij gebruik. Zet ze daarom uit als het even kan.

Droog de was niet in de droger, maar op een wasrek. Heeft u buiten genoeg ruimte? Op een ouderwetse droogmolen wappert de schone was met dit weer razendsnel droog. Dit scheelt ook weer energiekosten.

Maak bijvoorbeeld een maaltijdsalade in plaats van lasagne in de oven. Dat scheelt al snel een graadje.

Gebruik een ventilator en maak er een airco van

Met een ventilator of airco bant u hitte uit huis. Een airco is een echte grootverbruiker van stroom en dus duurder in gebruik.

U kunt ook uw eigen goedkope en energiezuinige airco maken. Dat doet u zo: zet een bak ijs of een fles met ijskoud water voor uw ventilator. De ventilator koelt op deze manier de lucht. Dit zorgt voor een heerlijk frisse luchtstroom.

Heeft u een ventilator in huis? Zet die dan zo in de ruimte dat hij de warme lucht de kamer uitblaast door de deur, terwijl koudere lucht door het raam binnenkomt.

Heeft u vragen of wilt u advies? Groen en energiecoach Evelein Mesman helpt u graag verder!